Uncategorized

Kredittvurdering og kredittscore

0

Før norske banker kan innvilge og betale ut et lån, må de kredittsjekke søkeren. I den forbindelse vil søknaden bli avslått dersom kredittscoren er for lav. Men det kan også være andre årsaker til at man får avslag på en lånesøknad i banken.

I denne artikkelen ser vi nærmere på hva kredittverdighet betyr, hva en kredittsjekk er og hvordan kredittscore fungerer.

Kredittvurdering

Bankens kredittvurdering er en vurdering av din kredittverdighet. Når banken skal finne kredittopplysninger om lånsøkerne, bestiller de dette fra et kredittopplysningsbyrå. Her er de vanligste byråene Bisnode og Experian.

Opplysningene de gir ut handler blant annet om søkerens betalingshistorikk, om det foreligger en betalingsanmerkning og søkerens inntekt.

Skal du for eksempel søke om et forbrukslån, så vil bankene kredittvurdere deg og din økonomi. Resultatet av denne vurderingen bestemmer om du får innvilget forbrukslån og eventuelt hvilken rente du får på lånet.

Hva er forskjellen på kredittverdighet og kredittsjekk?

Hvis du blir vurdert til å være kredittverdig, betyr dette at du har evne til å betjene lånet du tar opp. Da har banken gjort en vurdering av din økonomi, din betalingshistorikk og økonomiske adferd.

Kredittscore

Når bankene skal vurdere din kredittscore, vil det si at de setter et tall som sier noe om hvor kredittverdig du er. Her får du gjerne et tall mellom 0 og 100, hvor 100 er høyeste poengsum.

En slik kredittscore benyttes alltid når man skal søke lån, kredittkort og diverse abonnementer. Her er hensikten å måle risikoen av å låne ut penger til deg. Jo høyere kredittscore du har, jo bedre lånebetingelser får du.

Har du en lav kredittscore, er sannsynligheten stor for at du får avslag eller svært dårlige lånebetingelser. Blant annet kan det hende du får en ganske høy rente. Dette skyldes at det er høyere risiko å låne ut penger til deg som har en lav kredittscore.

Ting som påvirker kredittscoren din

Kredittscoren din baseres på din økonomiske historie. Disse faktorene påvirker din kredittscore:

  • Betalingsanmerkninger og inkassosaker
  • Varierende inntekt
  • Alder
  • Adresseendringer
  • Om du er selvstendig næringsdrivende

Småbedrift med lager? Skaff et system for merking

Previous article

Hvorfor kan ikke ungdom under 18 ta opp forbrukslån?

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.